Kategoriarkiv: Sverige

Va? Kvartsfinal? VA?

När jag för ett drygt halvår sedan skrev om Sveriges play-off-vinst var jag otroligt lycklig och trots att jag inte är någon patriot kände jag någon otrolig kärlek till Sverige. Dessutom skulle jag som tonåring få uppleva ett svenskt VM. En VM-sommar med det svenska landslaget i skulle bli grädden på det otroligt goda moset, även om moset låg i Ryssland. Att det svenska landslaget ens tar sig till VM är för mig en bragd. Men vad som nu håller på att hända kunde jag aldrig ens drömma om.

Skit i att Zlatan inte är med, skit i att jag inte avslutade min nedräkning, skit i att Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är utslagna. Sverige är i kvartsfinal. Sverige. Är. I. Kvartsfinal. En kvartsfinal som har så mycket potential. Jag vill fortfarande inte ens hoppas, men med det det svenska landslagets självförtroende tror jag att vi kan ta oss längre. Det finns såklart alltid en möjlighet, men detta är en helt annan sak. ”Party-Janne” har gjort något med sina spelare som ingen annan än Tommy Svensson har lyckats med. Han har fått Sverige att tro. Något som Erik Hamrén aldrig lyckades med. Ja, jag hade en god känsla när Janne Andersson blev förbundskapten. Han hade nyss vunnit Allsvenskan med Norrköping som det året stod för en jätteprestation. Och liksom idag lyckades att övertyga sitt lag, trots sina begränsade resurser, att man var bäst.

Nu tar vi nya tag. Match på lördag igen, dagen efter min födelsedag. En otroligt efterlängtad match med ett otroligt spänt Sverige bakom. Nu är det viktigt att Janne istället tar ner sina spelare på Jorden. Tommy Svensson gjorde det med Karin Boyes ”I rörelse”. Kanske ska Janne inspireras av honom. För vi i Sverige är fan inte nöjda.

”Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –

men det är vägen, som är mödan värd.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.”

Jag trodde inte ens på ett avancemang från kvalgruppen. Jag kommer ihåg min besvikelse när jag såg både Holland och Frankrike i vår kommande kvalgrupp. Hur jag tänkte ”Jaha, inget VM den här gången heller…”. Istället har vi, Sverige, lyckats vinna över Frankrike, slå ut Nederländerna, slå ut Italien, slå ut Tyskland, vinna vår grupp, slagit ut Schweiz och ta oss till vår första kvartsfinal på 24 år. Detta är en laginsats, en äkta laginsats.

Vare sig vi möter England eller Colombia, vare sig vi vinner eller förlorar kommer detta VM kommer detta vara Sveriges, kanske, bästa insats i ett VM någonsin. 

SVERIGE SPELAR VM!!!!!

Jag tittar på teven, på mobilen, skärmen. Jag tittar igen och igen. Är det verkligen sant? Har Sveriges landslag gått till VM? Mot Italien(!)?  Helt ärligt tror jag fortfarande att det är söndag natt och att jag drömmer. Men hur osannolikt det än är så är det sant. Sverige spelar ett världsmästerskap i Ryssland 2018.

När Janne Andersson tog över svenska landslaget kände jag att något stort var på gång, inte hur stort. Men stort. Sveriges U21-landslaget hade vunnit EM året innan och Emil Forsberg var på väg att bli en av tyska ligans bästa spelare. Jag trodde på Sverige, absolut. Men trodde jag på ett VM? Absolut inte. För mig kändes det nästan mer sannolikt att Leicester City skulle vinna Premier League än att Sverige skulle spela i Ryssland nästa år. Men ju längre tiden gick, desto större verkade hoppet. En vinst mot ett franskt landslag, som enligt mig är i klass med det landslag som vann VM 1998, gjorde mig till och med hoppfull. Och nu play-off:et.

Ja, Sverige fick kanske inte det bästa Italien någonsin emot sig, men det var Italien. Ett Italien som vunnit 4 världsmästerskap. Ett Italien med en av världens bästa målvakt genom tiderna. Ja, tisdagen den 17:e oktober var något mindre hoppfull. Men, men… veckorna gick och helt plötsligt var det fredag den 10:e november. Sverige ska spela hemma mot Italien på ett fullsatt Friends Arena. Nästan ingen går in med stora förhoppningar. Vi är ”underdogs”. Vissa tror faktiskt på en vinst på hemmaplan och mot alla odds så blir det också en vinst i Stockholm. Jakob Johansson skjuter mot vänstra stolproten och bollen styrs åt högra. Ja, med marginaler vinner vi den första matchen.

Tre dagar senare spelas den andra matchen. Den spelas i Milano på både Milans och Inters hemmaarena Giuseppe Meazza-stadion eller som vi andra kallar den. San Siro. Tror vi på oss denna gången. Nej, majoriteten av oss gör inte det. Vi svenska har nästan aldrig kunnat spela på ett 0-0 resultat. Men klockan blir 20:45 börjar matchen. Tiden går. Det går 15 minuter, 30 minuter och efter 48 minuter står det fortfarande 0-0. Andra halvlek startar. Det går 5 minuter, 10, 15 och 30 minuter. Sedan har det gått 80 minuter av den andra matchen. Italien börjar pressa på rejält. 10-15 anfall pressas fram av italienarna och Sverige räddar alla av dem. Klockan tickar. 90+stopptid. Fjärdedomaren visar fem minuter på skylten. Klockan fortsätter att ticka. 91, 92, 93, 94, 94.30, 94.40, 94.55… Domaren blåser offside och matchen är slut. Sverige är i med i VM och Italien är det inte.

Sverige spelar ett världsmästerskap för första gången sedan jag var 3 år. 12 år senare kommer jag att få se dem igen. Då med ett nytt landslag. Så den 14:e juni 2018 spelas den första matchen och den 15 juli spelas finalen. Ser vi Sverige i Ryssland? Ja. Ser vi dem i finalen? Förmodligen inte, men detta kval har väl om något visat att ingenting är omöjligt.

24. Sverige

GRUPP E

EM i Frankrike är Sveriges sjätte EM. Det är också Zlatan Ibrahimovic sista EM. Det är troligen hans sista mästerskap också. Sverige debuterade 1992 som arrangörer och har under hela 2000-talet inte missat ett EM än så länge. Vi får hoppas att det fortsätter på det sättet.

Herrlandslaget20151111

Målvakter: 4

Andreas Isaksson, 35, F F
Robin Olsen, 26, F
Patrik Carlgren, 24, F

Backar: 11
Ludvig Augustinsson, 22, F F
Andreas Granqvist, 31, F F
Pontus Jansson, 25, F
Mikael Lustig, 30, F F
Victor Nilsson Lindelöf, 22, F F
Martin Olsson, 28, F F

Mittfältare: 21
Jimmy Durmaz, 27, F F
Albin Ekdal, 27, F F F
Emil Forsberg, 25, F F
Oscar Hiljemark, 24, F F F
Kim Källström, 34, F F F
Sebastian Larrson, 31, F F F
Pontus Wernbloom, 30, F F
Erkan Zengin, 31, F
Oscar Lewicki, 24, F F

Anfallare: 13
Marcus Berg, 30, F F F
John Guidetti, 24, F F F
Zlatan Ibrahimovic, 35, F F F F F 
Emir Kujovic, 28, F F

F: 49

Jag tror att Sverige åker ut  i åttondelsfinalen.

Läs om varför jag gör detta EM i Frankrike

 

Så blir du en domare.

I samband med MFF-GIF-matchen var det meningen att jag skulle skriva om en intervju jag gjorde med Per Rehnlund men jag fick enligt SvFF inte intervjua honom i samband med matchen om jag uppfattade det. HÄR ÄR HELA INTERVJUN.

Per6Varför blev du domare?
Jag testade på när jag var 16 samtidigt som jag spelade ännu. Jag har alltid gillat att ta beslut och i fotbollsdömningen får man verkligen göra det. Snabba beslut och så rätt som möjligt!

Hur blir man domare?
– Är man med i en fotbollsförening kan man fråga ledarna. Där brukar man få gå förenings domarutbildning. Det kan man göra även om man inte själv spelar fotboll. Är man 16 år och äldre kan man kontakta förbundet och hoppa på en steg 1 utbildning.

Största matchen du dömt?
– Det är nog någon av mina matcher i Superettan under året. Har också dömt två P15 landskamper vilket var väldigt roligt!

Hur viktigt är det att vara neutral?
– Det är otroligt viktigt, kanske det viktigaste! Att visa båda lagen att man är rättvis och behandlar dem lika ger respekt från dem.

Jobbigaste spelare du dömt?
– Det håller jag för mig själv men jag vill ändå säga att min drivkraft är att försöka få dem spelarna med mig istället, lyckas jag med det och dem kanske tom är nöjda, då har det gått bra!

Har du någon gång blivit hotad?
– Jag har aldrig blivit hotad vid sidan om planen, en spelare har en gång försökt skjuta ned mig. Det var nog det värsta som jag fått uppleva på fotbollsplanen.

Bästa domaren förutom du?
– Bästa domaren i Sverige är Jonas Eriksson, han dömde VM och är en kanonkille! Av dem i min närhet är Andreas Ekholm ifrån Trollhättan bäst!

Får du ha ett favoritlag i så fall vilket?
– Nej det är inte lämpligt att ha det. Mitt favoritlag är Sveriges landslag!!

Är det svårare att vara assisterande domare än huvuddomare?
– Det är två väldigt olika roller. Huvuddomarna måste ta mängder av snabba beslut i alla delar av matchen och över hela planen. Jag som assisterande domare måste o andra sidan hålla fokus och koncentration i 90 minuter på ett sätt som domaren faktiskt inte behöver. Är jag inte fokuserad så kan backlinjen hux flux ha flyttat sig 5 meter och då blir mina offsidebeslut helt tokiga! Båda delarna har sina utmaningar!

Är det större press på er domare nu än när du började?
– Ja det är det. Domaren ska aldrig få göra misstag och det finns hela tiden mängder med kameror på arenorna vilket sätter en enorm press. Men ska man vara helt ärlig så är dem kamerorna många gånger faktiskt en tillgång för domarteamet då det faktiskt oftare visar att besluten är rätt! Men som sagt krav och förväntningar finns det på alla nivåer och visar man att man är engagerad och kunnig så får man allt som oftast beröm!

Vad tycker du om pyroteknik?
– Jag tycker pyroteknik används fel på arenorna idag. Om man kunde hitta ett bra sätt att hantera det som vore säkert och riskfritt för andra åskådare så är det ok. Annars tycker jag nog det ska förvinna från arenorna.

Tack till Per för att du ställde upp. Jag vet att du läser detta!

Jag tycker själv att det skulle vara kul att testa hur svårt det är att vara domare och bedöma om det faktist är så svårt som man tror. Jag tror att det till och med är svårare.

Till Sveriges största någonsin.

 

ibra7

 

Matchen mellan Sverige och Danmark har precis slutat Zlatans stora leende ger nog värme till hela svenska folket men det kanske blir det sista.

–Det blir kul att avsluta med ett EM i Frankrike, säger Ibrahimovic.

Om detta blir Zlatans sista landskamper så väntar vi oss ett väldigt stort problem. Vem ska ta frisparkarna? Vem ska göra målen?  Vem ska ta hand om media?

Vi får nog vänta på att landslaget hittar en hyfsad spelare som kan göra några av alla saker som Zlatan har gjort för att allt det som Zlatan har gjort för Sverige kommer nog aldrig göras om. Zlatan har en av världens största personligheter.

HELA svenska folket kommer sakna honom. Vi har inte insett att någon som Zlatan händer bara en gång per århundrade.

När Zlatan då kommer lägga skorna på hyllan så kommer det förmodligen kännas som att någon släkting har gått bort. Han kommer då aldrig att spela för Sverige mer… Låt det sjunka in.

Jag kommer vara stolt över att få berätta för mina barn att när jag var liten så fick jag växa upp med alla Zlatans konstmål, finter och Sverige som världskänt i fotboll pågrund av just Zlatan.

LYCKA TILL I EM SVERIGE!