Så blir du en domare.

I samband med MFF-GIF-matchen var det meningen att jag skulle skriva om en intervju jag gjorde med Per Rehnlund men jag fick enligt SvFF inte intervjua honom i samband med matchen om jag uppfattade det. HÄR ÄR HELA INTERVJUN.

Per6Varför blev du domare?
Jag testade på när jag var 16 samtidigt som jag spelade ännu. Jag har alltid gillat att ta beslut och i fotbollsdömningen får man verkligen göra det. Snabba beslut och så rätt som möjligt!

Hur blir man domare?
– Är man med i en fotbollsförening kan man fråga ledarna. Där brukar man få gå förenings domarutbildning. Det kan man göra även om man inte själv spelar fotboll. Är man 16 år och äldre kan man kontakta förbundet och hoppa på en steg 1 utbildning.

Största matchen du dömt?
– Det är nog någon av mina matcher i Superettan under året. Har också dömt två P15 landskamper vilket var väldigt roligt!

Hur viktigt är det att vara neutral?
– Det är otroligt viktigt, kanske det viktigaste! Att visa båda lagen att man är rättvis och behandlar dem lika ger respekt från dem.

Jobbigaste spelare du dömt?
– Det håller jag för mig själv men jag vill ändå säga att min drivkraft är att försöka få dem spelarna med mig istället, lyckas jag med det och dem kanske tom är nöjda, då har det gått bra!

Har du någon gång blivit hotad?
– Jag har aldrig blivit hotad vid sidan om planen, en spelare har en gång försökt skjuta ned mig. Det var nog det värsta som jag fått uppleva på fotbollsplanen.

Bästa domaren förutom du?
– Bästa domaren i Sverige är Jonas Eriksson, han dömde VM och är en kanonkille! Av dem i min närhet är Andreas Ekholm ifrån Trollhättan bäst!

Får du ha ett favoritlag i så fall vilket?
– Nej det är inte lämpligt att ha det. Mitt favoritlag är Sveriges landslag!!

Är det svårare att vara assisterande domare än huvuddomare?
– Det är två väldigt olika roller. Huvuddomarna måste ta mängder av snabba beslut i alla delar av matchen och över hela planen. Jag som assisterande domare måste o andra sidan hålla fokus och koncentration i 90 minuter på ett sätt som domaren faktiskt inte behöver. Är jag inte fokuserad så kan backlinjen hux flux ha flyttat sig 5 meter och då blir mina offsidebeslut helt tokiga! Båda delarna har sina utmaningar!

Är det större press på er domare nu än när du började?
– Ja det är det. Domaren ska aldrig få göra misstag och det finns hela tiden mängder med kameror på arenorna vilket sätter en enorm press. Men ska man vara helt ärlig så är dem kamerorna många gånger faktiskt en tillgång för domarteamet då det faktiskt oftare visar att besluten är rätt! Men som sagt krav och förväntningar finns det på alla nivåer och visar man att man är engagerad och kunnig så får man allt som oftast beröm!

Vad tycker du om pyroteknik?
– Jag tycker pyroteknik används fel på arenorna idag. Om man kunde hitta ett bra sätt att hantera det som vore säkert och riskfritt för andra åskådare så är det ok. Annars tycker jag nog det ska förvinna från arenorna.

Tack till Per för att du ställde upp. Jag vet att du läser detta!

Jag tycker själv att det skulle vara kul att testa hur svårt det är att vara domare och bedöma om det faktist är så svårt som man tror. Jag tror att det till och med är svårare.

Till Sveriges största någonsin.

 

ibra7

 

Matchen mellan Sverige och Danmark har precis slutat Zlatans stora leende ger nog värme till hela svenska folket men det kanske blir det sista.

–Det blir kul att avsluta med ett EM i Frankrike, säger Ibrahimovic.

Om detta blir Zlatans sista landskamper så väntar vi oss ett väldigt stort problem. Vem ska ta frisparkarna? Vem ska göra målen?  Vem ska ta hand om media?

Vi får nog vänta på att landslaget hittar en hyfsad spelare som kan göra några av alla saker som Zlatan har gjort för att allt det som Zlatan har gjort för Sverige kommer nog aldrig göras om. Zlatan har en av världens största personligheter.

HELA svenska folket kommer sakna honom. Vi har inte insett att någon som Zlatan händer bara en gång per århundrade.

När Zlatan då kommer lägga skorna på hyllan så kommer det förmodligen kännas som att någon släkting har gått bort. Han kommer då aldrig att spela för Sverige mer… Låt det sjunka in.

Jag kommer vara stolt över att få berätta för mina barn att när jag var liten så fick jag växa upp med alla Zlatans konstmål, finter och Sverige som världskänt i fotboll pågrund av just Zlatan.

LYCKA TILL I EM SVERIGE!

Götene IF-Malmö FF

Idag var det en väldigt stor dag för Götene. Idag mötte Götene IF Malmö FF. Det lilla laget från division 3 får möta det allsvenska Champions League-laget. Så kan det gå om man vinner mot Lidköpings FK.

Så fort jag kom in på idrottsplatsen så frågade jag efter domarna eftersom min pappas jobbarkompis var assisterande domare denna match. Domarna bytte om i ett ganska litet och tråkigt omklädningsrum som jag fick komma in i. Där pratade jag lite med dem och huvuddomaren Joakim Östling gick igenom olika saker innan matchen. Joakim Östling kommer nästa säsong att få döma i division 1 medan de assisterande domarna Per Rehnlund och Robin Wilde båda dömer superettan nästa säsong.

IMG_0394Mycket folk kommer och det är i princip överfullt när matchen börjar. Malmö kommer upp i anfall direkt och gör 0-1 efter att Rodic skjutit in en retur. Sedan går det ungefär 10 minuter och Rodic gör mål igen. Precis innan halvlek så gör Berget mål.IMG_2333

I andra halvlek så hände det nästan ingenting tills att Simon Kroon blev inbytt. Det största som hände innan det var en tveksam straffsituation i Malmös straffområde och en nick precis över ribban i samma straffområde. Sedan nickade Berget in 4-0 och passade 2 minuter senare till Kroon som gör 5-0 och det blev slutresultatet.

Men matchens största höjdpunkt var publiksiffran. Siffran uppgick till 4036 personer som är ett nytt rekord. Det föregående rekordet var 3880 personer i en match mot Udinese 1963. En applåd!

Villa Lidköping BK-Bollnäs GoiF

6433

Detta är mitt första bandyinlägg på denna blogg. Jag bor i Lidköping och därför så är jag tvungen att gilla bandy. Villa är ett av Lidköpings största kännetecken. Jag tänkte att det kanske skulle vara kul att läsa om något annat en fotboll.

Lite fakta om Villa BK:

Villa Lidköping BK skapades år 1934 och döptes efter Villa Giacomina som ligger en bit utanför Lidköping. Deras nuvarande hemmaplan är Sparbanken Lidköping Arena som kan ta in drygt 5000 personer. Deras nuvarande spelare som man borde hålla koll på är David Karlsson, Daniel Andersson, Johan Esplund, Jesper Eriksson, Martin Johansson och nyförvärvet och målvakten Jesper Thimfors.

Idag mötte Villa Bollnäs. Om jag får säga det själv så var det en väldigt tråkig första halvlek där det stod 0-1 i paus. Det hände nästan ingenting och jag längtade bara mer och mer hem till soffan för att käka godis. Men när Villa kom ut med en annan känsla så hann Johan Esplund göra mål efter 23 sekunder och 3 minuter senare gör han 2-1. Sedan går det lite mer än 10 minuter och Daniel Andersson kommer fri med Jesper Bryngelsson mot Bollnäs målvakt Prytz och PANG så har Jesper Bryngelsson styrt in 3-1. Och lite senare gör Bollnäs 3-2 på hörna. Men tillslut så slutar matchen efter att Tim Persson gjort mål

Det blev 4-2 och jag har själv utsett matchens spelare i båda lagen.

I Bollnäs så utser jag Per Hellmyrs till Bollnäs bästa spelare för han styrde spelet och startade många anfall. Hellmyrs spelar ju till och med i svenska landslaget.

I Villa utser jag Martin Johansson till deras bästa spelare. Martin Johansson gjorde många viktiga brytningar och offrade sig verkligen för sitt lag.

Nu ligger Villa faktiskt 2:a i elitserien efter Sandviken med 4 matcher spelade. Nu får jag hoppas på det bästa och kolla på resten av hemmamatcherna.