EA Sports FIFA-Bara ett TV-Spel?

För ett antal år sedan skrev jag en recension på ett tv-spel som ligger nära hjärtat på mig och många andra. EA Sports senaste utgåva av FIFA har sålts i miljontals kopior. Bara under första veckan såldes det runt 6 miljoner skivor och med tanke på att spelet kostar runt 700kr tjänar EA Sports otroligt mycket. Men de allra flesta som köper FIFA köper spelet för att spela ett enda spelläge. FIFA Ultimate Team.

Hur FIFA förändrade mitt liv

Sommaren 2009 kom min morbror med ett spel, FIFA 07. Detta spelet rörde jag inte på ett bra tag, men när mitt fotbollsintresse började stiga hittade jag spelet och började spela. FIFA 07 spelade jag tills slutet på 2011 då jag fick FIFA 12 med de allra nyaste spelarna, matchdräkterna och grafikerna. Men redan då hade Playstation 3 kommit och EA Sports satsade mer på det. Men Carl, 8 år, brydde sig inte så mycket om det utan spelade spelläget Karriärläge, där man spelade mot en svårighetsgrad som EA programmerat in. Åren gick, jag spelade FIFA med mina kompisar, och helt plötsligt kom FIFA 14. Detta spel skulle bli det sista FIFA-spelet att komma till Playstation 2 då det nya Playstation 4 kommit ut. Jag blev lite ledsen, men tänkte förstås att jag kan köpa en ny konsol. FIFA 14 spelade jag inte så mycket det året, utan det blev Minecraft. Ett spel som kostade 200kr och som inte släpptes varje år utan allt du behövde var 200kr. Jag spelade med mina kompisar och glömde nästan bort FIFA. Men till våren köpte jag ett Playstation 3. Denna konsol kom med FIFA 13, 12, 11 och 10. Spel jag hade spelat hos min kusin, där grafiken var så mycket bättre och såg så mycket verkligare ut. Då hade jag inte en tanke på Playstation 4. Så någon månad innan jag fyllde 11 fick jag mitt PS3. Och några månader efter det släpptes FIFA 15.

Under sommaren 2014, året då FIFA 15 släpptes, har jag upptäckt FIFA-youtubers. Dessa spenderade mycket pengar på att öppna paket för att få spelare på ett spelläge jag knappt upptäckt än. FIFA Ultimate Team. Dessa youtubers spenderar tusentals kronor och reagerar stort när de får en bra spelare. Jag hittar fler och fler spelare på youtube och när FIFA 15 kommer sätter jag på spelet och sätter igång Ultimate Team direkt. Jag älskar spelet. FIFA blir det som jag spelar på min fritid och tittar på när jag går in på nätet. Det blir en helt ny värld som jag och miljontals andra är en del av.

Det går ett och ett halvt år och jag säljer mitt PS3 och bestämmer mig för att köpa ett PS4. Detta kostar mig nästan 5000kr, men jag betalar glatt och åker hem från butiken. Detta är alltså klockan åtta på juldagen. Jag sätter på FIFA 16 på min nya konsol. Spelet är helt otroligt. Så mycket bättre än på mitt gamla PS3, men den här gången kostar det 500kr (per år) för att kunna spela online. Men även dem pengarna spenderar jag glatt. Det är ju ett Playstation 4, tänker jag.

Jag börjar på högstadiet. Här har jag många kompisar som också spelar FIFA. Vi börjar öppna FIFA-paket för att få bättre spelare till vårat lag. EA släpper många nya funktioner till FUT (FIFA Ultimate Team) som gör spelet mer beroendeframkallande. Jag går inte på EAs tricks utan spelar FIFA ”casual” som jag gjort i vanliga fall. På Youtube går det från att alla ”Pack Openings” blir populära till att ”Road To Glorys”, där man spelar FIFA utan att spendera pengar, blir populära. Detta märker EA och börjar marknadsföra sina FIFA-poäng. EA Sports släpper nya paket, nya spelare och kampanjer för att kunna tjäna mer pengar än de nästan miljarder de redan gör. Sommaren kommer och spelarna slutar spela FIFA 17 i väntan på deras nyaste utgåva. FIFA 18.

EA släpper FIFA 18 den 29 september 2017. Detta spel blir, liksom alla andra i FIFA-serien, en stor succé. EA har gjort en jättesatsning på Ikoner, alltså världskända spelare som Pelé, Maradona, Ronaldinho och vår egna Henrik Larsson. Detta gör såklart att alla vill ha dem. Och man får återigen spendera pengar för att ens har chansen att få dem. Detta året blir dock inte som de andra. Tv-spelare spenderar mycket pengar på paketen, men de börjar tröttna. Färre och färre ser lyckan i att faktiskt spela FIFA och #FixFIFA kommer. Många Youtubers säger sin åsikt om spelet och ger kritik till EA Sports. Det skrivs många trådar på internet om spelets brister, vilket nu har gjort att nästan hälften av alla som äger spelet faktiskt inte spelar det i ren protest. Och här är vi nu torsdag den 22:e februari 2018.

FIFA-Poäng och spelberoende

FIFA-poäng är EA Sports FIFAs egna valuta som man köper sig till med riktiga pengar. Detta är otroligt populärt att göra i FIFAs ”community”. Youtubers, vuxna människor, barn yngre än jag kan spendera tusentals kronor på att öppna paket på ett spel de inte bryr sig om ett år senare. För då kommer nästa FIFA ut. Jag har sett FIFA-youtubers spendera 100 000-tals kronor utan att ens ha ett dåligt samvete. Dessa youtubers tjänar dock 250 000-500 000kr per månad. Bara så ni får ett perspektiv. Detta är alltså personer från 16 eller 18 upp till 35-40 år. Som skriker åt att de fått en bra spelare. Titta bara på detta klipp. Klippet laddades upp för mer än tre år sedan och har 40 miljoner visningar. Även detta klipp som är en samling ”packs” som öppnas av den absolut mest kända FIFA-youtubern. Om man tittar på på deras reaktioner och visningsantalet är det inte konstigt att barn vill spendera en tusenlapp på sitt favoritspel. För deras ”förebilder” gör det utan något som helst problem.

Det dyraste paketet man kan köpa på FIFA 18 kostar nästan 200kr eller 25$. Dessa paket kommer ut vid vissa tidpunkter under året. Under vissa kampanjer, dagar eller högtider. Då kan det släppas 60000 paket per timma. Vid vissa tillfällen tar paketen slut. Då har EA Sports fått runt 12 miljoner extra på 1 timme. Detta gör att de tjänar ihop upp till hundratals miljoner kroner bara på FIFA-poäng per år.

Ok, detta låter väldigt skumt tänker ni kanske. Låt mig berätta något ännu konstigare. EA Sports har inte satt några odds på hur hög (eller låg) chansen är att du får ett bra kort. Du får ingen bra spelare garanterad så du kan alltså spendera 1000kr på att öppna paket och inte ens få en bra spelare eller något som var ”värt” pengarna. Detta är gambling i allra högsta grad, men anses inte vara det av vår, eller någon annan riksdag i världen.

Förutom ett land… I Kina har det blivit lag på att visa odds på paket och FIFA 18 finns inte. Istället heter spelet EA Sports FIFA Online 4. Detta spelet är helt annorlunda gentemot FIFA som släpps i resten av världen. Men har många hört något om det? Nej, jag skulle vilja säga att 90% eller mer av de som spelar FIFA inte visste om detta.

Så FIFA som ditt barn, barnbarn, syskon, eller du spelar är inte vad man tror. Och trots spelets PEGI 3 ”rating” kan man lätt öppna paket för riktiga pengar. Treåringar kanske inte kan det, men tro mig. 7-9 åringar vet hur man gör.