16. Schweiz

Det är alltid lika svårt att möta Schweiz på bortaplan…

Schweiz har alltid varit bra när de kvalificerat sig till VM. Man har lyckats ta sig till tre kvartsfinaler och tre åttondelsfinaler på de 10 gånger man kvalificerat sig. Man är just nu 6:a (!) på FIFA-rankningen före länder som Frankrike och Spanien. Ändå har man aldrig haft en riktigt bra spelare i sitt landslag, alltså världsspelare. De mest kända personerna associerade till fotboll är egentligen Sepp Blatter, före detta FIFA-president och Joan Gamper, FC Barcelonas och FC Zürich grundare. Sedan så kommer ju Barcelona-spelaren Ivan Rakitic från Schweiz. Dessa personer har aldrig ens spelat för Schweiz landslag, eller jo… Rakitic har spelat fyra stycken landskamper för U21-landslaget i Schweiz.

Till skillnad från förra VM:et fick man en ganska svår grupp i år. En grupp med Costa Rica, ett formstarkt Serbien och världsmästerskapets främsta, Brasilien. Brasilien finns det väl inte så mycket att säga om, men tittar du på resten av lagen finns det fler frågetecken. Schweiz har en bra lag i år med många bra spelare. Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Stephan Lichtsteiner och Breel Embolo är bara några av dem. Både Serbien och Costa Rica kan man vinna mot. Brasilien däremot kommer vara lite svårare att knäcka, en tuff kaka kanske man säger. Med några utav världens bästa spelare i laget ser jag inte hur Schweiz vinner. Men gör man allting rätt så kan man vinna mot dem också.

Ja, som sagt, Schweiz har många bra spelare. Inte minst Xherdan Shaqiri, spelaren som är lika lång som han är bred. Ett riktigt muskelpaket, ”kuben”, som jag brukar kalla honom. En spelare som var väldigt lovande, fick spela några år i Bayern München och göra några riktigt snygga mål i både EM och VM, men som nu är på nedgång. I år åkte han ut med Stoke från Premier League. Ett lag som man såg att Shaqiri hade tröttnat på och det fanns tydliga tecken på det. En intervju kom ut i hemlandet där han sade att ”detta inte var vad han skrev på för” och att han borde spela på den ”högsta nivån”. Nu länkas han med klubbar som Tottenham och Everton. Och ett VM brukar alltid vara bästa sättet att visa upp sig på som spelare.

Följ Schweiz VM-matcher här!

17 juni – Brasilien-Schweiz 20:00 SVT

22 juni – Serbien-Schweiz 20:00 SVT

27 juni – Schweiz-Costa Rica 20:00 TV4

17. Island

En till VM-debutant… ett nordiskt sådant

Ja, vad ska man säga? Island, ett land på dryga trehundratusen invånare, tog Europa med storm när de tog sig till kvartsfinal mot Frankrike efter att ha slagit ut England i en åttondelsfinal. Ett landslag som väldigt få tänkte skulle gå vidare. I grupp som Ungern kom etta i, Island tvåa och vinnarna Portugal kom trea. Men tillsammans med ”Vulkanen” tog man sig mycket längre än vad någon kunde ana. Man ska inte ge någon ”kredd” för allting, men en stor del i Islands framgångs har varit Lars Lagerbäck, som efter EM avgick. Ändå kunde Islands nuvarande förbundskapten Heimer Hallgrimsson ta sitt Island till Ryssland efter att de slutat på en första plats i sin kvalgrupp.

Dödens grupp, ja, det är nog det man får kalla den gruppen Island hamnade i. Kroatien, Nigeria och Argentina blir lagen man får möta i Ryssland. Ja, man kunde nästan inte fått en svårare grupp. Ändå har man en bra möjlighet att ta sig vidare från gruppen. Det enda laget som man tänker ska gå vidare från denna grupp är Argentina, resten är inte så lätt att peka ut. Nigeria och speciellt Kroatien har bra lag. Island-spelarna kommer behöva spela med toppen av sin förmåga för att ta sig vidare, men eftersom vi sett dem göra det tidigare tvivlar jag inte på att de kan göra det igen. Trots det kanske vi inte ska förvänta oss för mycket av dem.

Vulkanen är kanske den mest kända ”ramsan” just nu. En ramsa som definierade Island för två år sedan. Men vart kommer egentligen ramsan ifrån? Motherwell (?).

2014 försökte Stjarnan kvala in till Europa League. Där åkte man ut mot FC Inter, men på vägen dit mötte man det skotska laget Motherwell. De hade en ganska unik ramsa. När Stjarnan-fansen kom hem från Skottland föreslog man ramsan till den nationella fan-gruppen. De gillade vulkanen och anammade den inför kvalet till EM. Denna ramsa bar Island genom hela EM och gör det förhoppningsvis i år igen.

Följ Islands VM-matcher här!

16 juni – Argentina-Island 15:00 SVT

22 juni – Nigeria-Island 17:00 SVT

26 juni – Island-Kroatien 20:00 TV4

18. Danmark

Vårt enda grannland i VM…

I år fick Danmarken ganska lätt grupp . En grupp där Peru, Australien och favoriterna Frankrike spelar i. Och Danmark har, trots ett bra Frankrike i gruppen, stor chans att ta sig vidare. Man kanske inte ska förvänta sig en första plats, men det skulle ses som ett fiasko om man inte hade tagit sig vidare. I truppen har man en av Europas bästa spelare. En spelare som hade en stor roll i Danmarks avancemang och och en viktig del i laget. Men om man tittar på Danmarks trupp så skulle jag inte vilja säga att det är ett ”one man team”, utan ett väldigt balanserat lag med många bra spelare. Den första matchen mot Peru, liksom matchen mot Australien, förväntar jag mig att Danmark vinner. Men allt kan hända.

Tittar man långt bak i tiden kan man se att Danmark hade en lång tuff period och inte förrän 1986 kvalificerade man sig. Då med en Michael Laudrup på planen. Man lyckades varken kvalificera sig till VM 1990 i Italien eller 1994 i USA, men man vann europamästerskapet i Sverige 1992. Detta efter att man förlorat mot Jugoslavien i Play-off och tog sig till EM när Jugoslavien blev diskvalificerade. Då fick det danska landslaget med bröderna Brian och Michael Laudrup, samt Peter Schmeichel glänsa. Sex år senare tar man sig till världsmästerskapet i Frankrike, vinner sin grupp och åker ut i kvartsfinal mot finalisterna Brasilien, med Ronaldo på topp. Därefter kvalificerade man sig till VM 2002 och sedan 2010 efter att man slagit ut Sverige i play-off. Förra året kvalificerade man sig också genom play-off när man slog ut Irland med 5-1.

Den allra mest värdefulla spelaren i Danmark idag är Christian Eriksen. När han, som 16-åring, flyttade till Amsterdam och Ajax snackades det inte så mycket om honom. Sedan började han spela bättre i både Holland och Champions League och många lag fick upp ögonen för honom. Så i väntan på en försäljning av Gareth Bale köpte Tottenham honom för 120 miljoner kronor. En billig summa för London-laget. Det första året i Spurs gick inte ”jättebra”, men när Mauricio Pochettino kom till klubben började Eriksen, tillsammans med hela laget, växa. Harry Kane började göra många mål, Dele Alli började ta sig in i startelvan samtidigt som Eriksen blev en nyckelspelare i laget. Tre år senare ses han som en av världens bästa spelare. En spelare som övervakas av klubbar som Barcelona och Real Madrid. Kanske kommer han spela samma roll för Danmark som James Rodriguez gjorde för Colombia för fyra år sedan.

Följ Danmarks VM-matcher här!

16 juni – Peru-Danmark 18:00 TV4

21 juni – Danmark-Australien 14:00 TV4

26 juni – Danmark-Frankrike 16:00 SVT

SPECIAL: Skyttekungar

Förra VM:et gick Miroslav Klose före Ronaldo som meste målskytt i VM-historien. Detta gjordes i den förnedrande matchen mot Brasilien då man vann med 7-1. I kommentatorsbåset satt Brasiliens Ronaldo helt uppgiven då inte bara hans nation var påväg mot deras största förlust någonsin, utan att han också tappade första platsen i en lista som är historisk.

Turnering för Turnering

1930 – Guillermo Stábile (✝︎), Argentina, 8 mål på 4 matcher

1934 – Oldřich Nejedlý (✝︎), Tjeckoslovakien, 5 mål på 4 matcher

1938 – Leônidas (✝︎), Brasilien, 7 mål på 5 matcher

1950 – Ademir (✝︎), Brasilien, 8 mål på 6 matcher

1954 – Sándor Kocsis (✝︎), Ungern, 11 mål på 5 matcher

1958 – Just Fontaine, Frankrike, 13 mål på 6 matcher

1962 – Vavá (✝︎), Garrincha (✝︎) , Brasilien, Leonel Sánchez, Chile, Dražan  Jerković (✝︎), Jugoslavien, 4 mål på 6 matcher, Flórián Albert (✝︎), Ungern, Valentin Ivanov (✝︎), Sovjetunionen, 4 mål på 4 matcher

1966 – Eusébio (✝︎), Portugal, 9 mål på 6 matcher

1970 – Gerd Müller, Västtyskland, 10 mål på 6 matcher

1974 – Grzegorz Lato, Polen, 7 mål på 7 matcher

1978 – Mario Kempes, Argentina, 6 mål på 7 matcher

1982 – Paolo Rossi, Italien, 6 mål på 7 matcher

1986 – Gary Lineker, England, 6 mål på 5 matcher

1990 – Salvatore Schillaci, Italien, 6 mål på 7 matcher

1994 – Hristo Stoichkov, Bulgarien, 6 mål på 7 matcher, Oleg Salenko, Ryssland, 6 mål på 3 matcher

1998 – Davor Šuker, Kroatien, 6 mål på 7 matcher

2002 – Ronaldo, Brasilien, 8 mål på 7 matcher

2006 – Miroslav Klose, Tyskland, 5 mål på 7 matcher

2010 – Thomas Müller, Tyskland, 5 mål på 6 matcher, David Villa, Spanien, Wesley Sneijder, Nederländerna, Diego Forlán, Uruguay, 5 mål på 7 matcher

2014 – James Rodríguez, Colombia, 6 mål på 5 matcher

Mesta målgörarna någonsin

16 mål – Miroslav Klose, Tyskland

15 mål – Ronaldo, Brasilien

14 mål – Gerd Müller, Tyskland

13 mål – Just Fontaine, Frankrike

12 mål – Pelé, Brasilien

11 mål – Sándor Kocsis (✝︎), Ungern, Jürgen Klinsmann, Tyskland

10 mål – Gary Lineker, England, Gabriel Batistuta, Argentina, Teófilo Cubillas, Peru, Thomas Müller, Tyskland,  Helmut Rahn (✝︎), Tyskland, Grzegorz Lato, Polen

I år är det frågan om vem som kommer bli årets skyttekung och om Bayern-spelaren Thomas Müller kommer att gå om sin förre lagkamrat. Kanske får vi en helt ny och oväntad skyttekung, kanske blir det någon av de bästa någonsin, kanske blir det fler än en. Vi får bara vänta och se!

19. Egypten

Världens bästa fotbollsspelares land!

I ett många år splittrat Egypten med ett land som styrs av militärer kom det i år en frälsare. Frälsaren vars namn kan vara väldigt bekant för de flesta muslimer. Mohammed Salah har inte bara enat Egypten på plan, utan en stor del av det han gör är utanför planen. Är det inte då rätt att världens, enligt mig, just nu bästa fotbollsspelare ska få beröm. Han kan vara den viktigaste personen för sitt land just nu. Han har gjort något som inte många gjort före honom, speciellt inte idrottsmän. Han har enat och hjälpt ett helt land. För en månad sedan bestämde han sig för att bygga en skola och ett sjukhus i sin hemstad Nagrig. Är det inte då också passande att han kommer vara killen som alla strålkastare är riktade mot ikväll? Och oavsett hur det går i finalen så är Salah min Guldbollen vinnare. En bra spelare är en bra spelare på planen och utanför planen.

Men Egypten då? De har inte kvalificerat sig till ett världsmästerskap sedan 1990, och innan det sedan 1934. Egypten har haft många dåliga perioder, men i år kanske ”enmanslaget” kan ta sig vidare. Man fick en väldigt lätt grupp. En grupp som består av ett svagt Saudiarabien, värdnationen Ryssland och ett ganska starkt Uruguay. I deras första match och på Salahs födelsedag möter man Uruguay. En match där ett flertal världsspelare ställs mot varandra och matchen kan gå lite hur som helst. Är Mohammed Salah i toppform denna turnering kommer man inte behöva bekymra sig om de andra lagen. Det är klart att Ryssland är värdnation och har pressen på sig, men Egypten är nog bättre.

Tittar man på Egyptens trupp så känner de flesta nog inte igen så många. Vissa känner nog igen Arsenal-spelaren Mohammed Elneny. Den, inte lika kända, Hegazi från West Bromwich och en av den saudiarabiska ligans bästa spelare Kahraba. Jag skojar inte när jag säger att Salah är deras enda hopp. Salah kommer med största chans vara skillnaden mellan en vinst och en förlust.

Följ Egyptens VM-matcher här!

15 juni – Egypten-Uruguay 14:00 TV4

19 juni – Ryssland-Uruguay 20:00 SVT

25 juni – Saudiarabien-Egypten 16:00 TV4