Fotboll och politik

Vi här alltid hört sägen att inte ”blanda fotboll och politik”. Men varför skulle man inte göra det? Med ett styrande FIFA med politiker, som inte ens är intresserade av fotboll, har vi inte redan blandat politik och fotboll? Gjorde vi inte det redan 1904 när just FIFA grundades?

 

Det senaste seklet har fotbollen vuxit till världens största sport. Matcher tittas på av miljarder människor runt om planeten och pengarna inom fotbollen blir mer och mer. Matcher spelas i fattiga delar av Saudiarabien, Qatar, Kina, men det gör väl inget… det är ”bara fotboll”. Politiken blandas in mer och mer i fotbollen. Med mutor och fusk kom det många höjda ögonbryn när Ryssland och, i sin tur, Qatar valdes till arrangörerna av 2018:s respektive 2022:s världsmästerskap i fotboll. Men, men… det är bara fotboll.

Inför sommarens VM kom frågan upp till spelarna om de skulle ha regnbågsfärgade skosnören för att stödja HBTQ-rörelsen, samt mänskliga rättigheter i allmänhet, i ett Ryssland som har väldigt begränsade rättigheter när det gäller just HBTQ-frågan. Flera av spelarna svarade ”ja, det är klart”, men samtliga förbund sa nej med motiveringen att ”inte blanda in fotboll och politik”. Då kan man ju ställa sig frågan: Hur mycket ”politik” är egentligen HBTQ? Borde inte mänskliga rättigheter vara självklara och räknas som rent mänskliga i stället för ”politik”

När FIFA spenderar lika mycket på en ganska meningslös fotbollsgala som på damfotbollen sammanlagt är det inte politik? När tusentals byggarbetare dör i samband med arenabyggen, är det inte politik? När kvinnor inte får gå på en fotbollsmatch i vissa länder, är det inte politik? Jag skulle kunna hålla på i timmar till. Meningen är att fotboll och politik hänger ihop. Det hänger ihop i allra högsta grad. Att säga att ”inte blanda politik och fotboll” är en ursäkt för kränkta män som inte håller med vad som sägs…

Hade fotbollen varit en liten sport som inte dragit in så mycket pengar hade det varit en sak, men med de miljarderna klubbarna drar in och med det inflytandet spelare, klubbar och ligor har på folket är det väl fullt naturligt att fotboll är politik. Allt är väl tillslut politik.

Förlåt om detta inlägget blev lite flummigt… både fotboll och politik är två VÄLDIGT stora ämnen och viktiga ämnen och jag tycker att det är viktigt att stå upp för båda av dem.

Efter VM… Vad har hänt, vad kommer att hända?

Nu har det snart gått två veckor sedan det 21:e världsmästerskapet i fotboll avslutades. Franska landslaget vann, kroatiska landslaget kom tvåa. Och efter ett världsmästerskap blir det alltid kontroversiella och överraskande övergångar. I år har vi haft ett flertal sådana, trots att inte ens halva transferfönstret har gått. Så… Vad har hänt och vad kommer att hända?

Ett av sommarens absolut största överraskningar kom när den femfaldige Ballon d’Or-vinnaren flyttade till den italienska storklubben Juventus. Ett Juventus som nu har vunnit sju stycken ligatitlar i följd och nu verkligen börjar sukta efter en titel internationellt. En Cristiano Ronaldo är sannerligen en spelare som kan underlätta för Juventus höga ambitioner. Men efter ett ganska misslyckat VM från Portugals och Ronaldos sida så får vi se hur mycket han faktiskt kan vara till hjälp när ligan startar igång den 19:e augusti.

Även en av våra svenska hjältar, Robin Olsen, har i dagarna skrivit på för en annan storklubb i AS Roma. Olsen ersätter Alisson Becker som bara för någon vecka sedan skrivit på för Liverpool för rekordsumman 770 miljoner kronor. Och jämför man 125 miljoner kronor för Olsen blir ju övergången ett rent av kap. Samtidigt är svensken inte alls lika erfaren… ja, det är riktigt stort att vi får en svensk målvakt i ett storlag, men han har fortfarande mycket att bevisa. Kanske inte för oss svenskar, men för Roma-fansen som har höga förväntningar på samtliga spelare i laget.

Bara för några dagar sedan drog världens mest populära vänskapsturnering, International Champions Cup, igång. Ett turnering där de samtliga världslagen får spela och visa upp sig, samt testa sina yngre spelare. Matcherna och turneringen håller på under hela veckan så om ni har Viasat eller Viaplay tycker jag verkligen att ni borde gå in och ta en titt. Om tiderna passar er förstås. Vissa av matcherna går mitt i natten och kanske inte är lika viktiga att kolla på. Men har ni lite VM-abstinens är väl denna turneringen det bästa botemedlet.

Intresset på svenska fotbollsspelare har varit förvånansvärt svagt. Ja, Robin Olsen gick till Roma och ja, Forsberg ryktas också dit. Men annars har vi nästan inte hört något om landslagsspelarna från VM. Med tanke på hur långt de tog sig tänker man ju sig att intresset ska vara större. Men, som sagt… VM spelades färdigt för två veckor sedan. De flesta klubbarna vill kanske inte bli lurade av ”VM-hypen”. Förhoppningsvis får vi höra fler rykten om svenskarna innan transferfönstret stängs.

Och sedan till våra kära världsmästare. Efter att alla de andra världsnationerna blivit utslagna förväntade sig de flesta på ett franskt VM-guld. Och så blev det. Med både Antoine Griezmann och Kylian Mbappe i fram var det ingen tvekan när finalen faktiskt skulle spelas. Men… vad kommer hända. Det har inte hänt jättemycket runt fransmännen detta fönster. De flesta spelarna spelar i storklubbar och hade redan ett bra rykte innan detta VM:et. Men den stora överraskningen Benjamin Pavard är näst intill klar för Tysklands största och mäktigaste lag, Bayern München. Benjamin Pavard, som nästan ingen hade hört talas om innan VM, har spelat högerback för Stuttgart de senaste två säsongerna och vann igår priset för VM:s snyggaste mål efter 2-2-målet mot Argentina. Även Thomas Lemar har flyttat under sommaren. Den förre Monaco-spelaren flyttade till Griezmanns Atletico Madrid och det ryktas vara därför just Antoine Griezmann valde att stanna i den spanska huvudstaden istället för att flytta ut till östkusten och FC Barcelona. På tal om FC Barcelona…

FC Barcelona har haft ett ganska svagt transferfönster. Ända sedan i vintras har det ryktats att det franske storstjärnan Griezmann skulle dit och när han väl tackade nej så hade Barcelona ingen plan B. Man har värvat den brasilianska supertalangen Arthur Melo från Gremio, Lenglet från Sevilla och nyligen Malcom från Bordeaux. Och med Andres Iniestas avgång i åtanke tycker vissa att man behöver ta in en ny mittfältare av världsklass. Därför har både Miralem Pjanic och Paul Pogba ryktats hit. Kanske får vi se ännu en stor övergången detta fönster om FC Barcelonas president väljer att öppna plånboken och spendera lite. Och med spelare som Luis Suárez, Gerard Pique och inte minst (jo) Lionel Messi som börjar bli till åren får Barcelona en ännu större anledning att köpa nytt.

Så nu har jag snackat av mig lite fotboll här på semestern i Valencia… Förhoppningsvis vill ni läsa min nedräkning till VM eller vilket annat inlägg som helst som jag skrivit. Det är bara att klicka vidare.

 

Va? Kvartsfinal? VA?

När jag för ett drygt halvår sedan skrev om Sveriges play-off-vinst var jag otroligt lycklig och trots att jag inte är någon patriot kände jag någon otrolig kärlek till Sverige. Dessutom skulle jag som tonåring få uppleva ett svenskt VM. En VM-sommar med det svenska landslaget i skulle bli grädden på det otroligt goda moset, även om moset låg i Ryssland. Att det svenska landslaget ens tar sig till VM är för mig en bragd. Men vad som nu håller på att hända kunde jag aldrig ens drömma om.

Skit i att Zlatan inte är med, skit i att jag inte avslutade min nedräkning, skit i att Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är utslagna. Sverige är i kvartsfinal. Sverige. Är. I. Kvartsfinal. En kvartsfinal som har så mycket potential. Jag vill fortfarande inte ens hoppas, men med det det svenska landslagets självförtroende tror jag att vi kan ta oss längre. Det finns såklart alltid en möjlighet, men detta är en helt annan sak. ”Party-Janne” har gjort något med sina spelare som ingen annan än Tommy Svensson har lyckats med. Han har fått Sverige att tro. Något som Erik Hamrén aldrig lyckades med. Ja, jag hade en god känsla när Janne Andersson blev förbundskapten. Han hade nyss vunnit Allsvenskan med Norrköping som det året stod för en jätteprestation. Och liksom idag lyckades att övertyga sitt lag, trots sina begränsade resurser, att man var bäst.

Nu tar vi nya tag. Match på lördag igen, dagen efter min födelsedag. En otroligt efterlängtad match med ett otroligt spänt Sverige bakom. Nu är det viktigt att Janne istället tar ner sina spelare på Jorden. Tommy Svensson gjorde det med Karin Boyes ”I rörelse”. Kanske ska Janne inspireras av honom. För vi i Sverige är fan inte nöjda.

”Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –

men det är vägen, som är mödan värd.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.”

Jag trodde inte ens på ett avancemang från kvalgruppen. Jag kommer ihåg min besvikelse när jag såg både Holland och Frankrike i vår kommande kvalgrupp. Hur jag tänkte ”Jaha, inget VM den här gången heller…”. Istället har vi, Sverige, lyckats vinna över Frankrike, slå ut Nederländerna, slå ut Italien, slå ut Tyskland, vinna vår grupp, slagit ut Schweiz och ta oss till vår första kvartsfinal på 24 år. Detta är en laginsats, en äkta laginsats.

Vare sig vi möter England eller Colombia, vare sig vi vinner eller förlorar kommer detta VM kommer detta vara Sveriges, kanske, bästa insats i ett VM någonsin.