7. Sverige

Sverige är ett landslag jag redan inför detta mästerskapet skrivit väldigt mycket om. Ett landslag de allra flesta som läser denna artikeln känner till. Men känner alla till spelarna i landslaget? Vet alla vad Sverige har för chanser i VM? Kommer detta världsmästerskapet bli en svensk folkfest?

Det svenska landslaget har aldrig vunnit ett världsmästerskap. Ja, man har varit nära ett flertal gånger. Med brons två gånger och silver en gång ligger man ganska högt upp på maratontabellen. Ändå har man inte lyckats kvalificera sig till ett världsmästerskap sedan 2006, vilket är väldigt konstigt då Sveriges bästa fotbollsspelare någonsin, Zlatan Ibrahimovic, var som bäst under den perioden. Men kanske var det just Zlatans närvarande som tryckte ned alla andra i landslaget. Zlatan var ju störst och bäst och alla visste det. Zlatan visste det. Men i efterhand skulle vi få veta att det faktiskt krävdes ett lagsamarbete för att ta sig till fotbollens största turnering. Att det skulle krävas en bra gruppdynamik och lagsammanhållning.

Och lagsammanhållningen blir bara bättre och bättre. Janne Anderssons VM-trupp har förberett sig i flera veckor inför dem kommande turneringen. Då inte bara med träningar och taktik, utan också med just lagsammanhållning. Under tidigare turneringar har spelarna varit splittrade med bråk inbördes. Nu fungerar Sverige som en enhet, ett kollektiv och förhoppningsvis kommer det synas på planen. Det jag har uppfattat är att Sveriges landslag är fyllt med självförtroende och ”positiv energi”. Kollektivet kommer vara en väldigt viktig faktor om Sverige ska avancera i gruppen.

Även om inte jag gör det kommer många ihåg den gula väggen i Tyskland i världsmästerskapet för tolv år sedan. En stor skara svenska fotbollsfans med gula tröjor. Och det ser inte ut att förändras när detta ryska VM ska spelas. Under de senare åren har fler och fler svenskar rest till internationella fotbollsturneringar som Sverige kvalificerat sig till. U21-EM 2015 och EM 2016 är två bra exempel. Så trots att det kanske inte kommer gå så bra för Sverige kommer det sannerligen att bli en svensk folkfest.

Så, grupperna… Sverige möter Mexiko, Tyskland och Sydkorea. En väldigt svår grupp för Sverige, men en grupp som det finns en ganska stor chans att de går vidare från. Det är klart att man inte vinner mot de regerande mästarna Tyskland, men möjligheterna finns absolut mot både Mexiko och Sydkorea. Men med tanke på träningsmatcherna inför VM ser det inte lika ljust ut för Sverige. Och skulle Sverige i sin tur ta sig vidare skulle man med stor sannolikhet möta Brasilien i en åttondelsfinal. Så var inte för optimistiska.

Robin Olsen, Köpenhamn F F F

Karl-Johan Johnsson, Guingamp F F F

Kristoffer Nordfeldt, Swansea F F 

 

Mikael Lustig, Celtic F F F 

Victor Lindelof, Manchester United F F F F 

Andreas Granqvist, Helsingborg F F F 

Martin Olsson, Swansea F F F 

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen F F F F 

Filip Helander, Bologna F F F 

Emil Krafth, Bologna F F F

Pontus Jansson, Leeds F F F 

 

Sebastian Larsson, AIK F F 

Albin Ekdal, Hamburg F F F 

Emil Forsberg, Leipzig F F F F F

Gustav Svensson, Seattle Sounders F F 

Oscar Hiljemark, Genoa F F 

Viktor Claesson, Krasnodar F F F

Marcus Rohden, Crotone F F F 

Jimmy Durmaz, Toulouse  F F F 

 

Marcus Berg, Al Ain F F F 

John Guidetti, Aláves F F F 

Ola Toivonen, Toulouse F F F

Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren F F

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *