9. Portugal

Ja, vad ska man säga? Är det något land som litar på att en spelare ska bära hela laget så är det Portugal. Alla vet vilken spelare jag syftar på. Real Madrids superstjärna Cristiano Ronaldo har under många år varit fotbollens största profil. Han har inte bara vunnit Champions League tre år i rad, utan också fått Ballon D’Or 5 gånger, vilket han tillsammans med Lionel Messi är den enda att ha fått. Och sedan portugisen var 19 år har han fått väldigt mycket press på sig att prestera. Redan 2004 var han en av stjärnorna i det Portugal som skulle förlora mot Grekland i finalen det europamästerskapet. En landslag som i förhand var ett av de sämsta lagen, enligt oddsen. Portugal hade inte bara Cristiano Ronaldo, utan spelare som Luis Figo, Deco, Rui Costa och Pauleta. Samma kväll togs en ganska ikonisk bild med en gråtande Ronaldo som gjort allt för sitt land. 

På nästan samma sätt skulle man komma fyra i världsmästerskapet två år därpå. Efter ett bra mästerskap av Portugal skulle man förlora mot Zidanes Frankrike och i sin tur värdnationen Tyskland. Inte förrän tio år efter världsmästerskapet i Tyskland skulle man vinna ett mästerskap. Då sitt första mästerskap någonsin. I Frankrike för två år sedan var det inte många som trodde att Portugal skulle vinna. Man gick egentligen vidare från gruppen med ren tur efter att ha slutat trea i sin grupp med Island, Ungern och Österrike. Portugiserna fick möta Kroatien och vann den matchen. Därefter vann man mot både Polen och Wales för att ta sig till sin andra final någonsin. Och trots att världens, då, bäste spelare var i toppform ansåg de flesta att Frankrike fortfarande var det bättre laget. Finalen började med att Ronaldo skadade sig och senare blev utbytt. Resten av matchen var inte speciellt spännande. Frankrike hade några vassa lägen och kanske borde gjort mål, men gjorde det inte. Inte förrän under förlängningen skulle man få se ett avgörande. Då av Eder, som kommit in i slutet av andra halvlek. Matchen slutade 1-0 och fransoserna var förtvivlade, men Portugal fick åka hem med sitt första guld och det var det viktiga.

I år är portugiserna inte heller favorittippade. Man hamnade i grupp B med Iran, Marocko och Spanien. En grupp där det, på pappret är två länder som kommer tävla om första platsen och med bara två dagar kvar till det mötet, kan man säga att VM är nära. Men kommer Portugal ens gå vidare? Portugal brukar vara väldigt ojämna under mästerskap. Och som landslag växer de och blir en bättre lag under mästerskapets gång. Ett bra exempel är 2016 när man successivt blev bättre och bättre och tillslut tog ett guld. Så även om Portugal skulle förlora på fredag så ska man inte räkna bort dem.

Jag har skrivit om Portugal som om de har en enda spelare i detta VM, vilket de såklart inte har. Även om man inte har någon spelare som skulle kunna mäta sig med Ronaldo är det klart att de har bra spelare. En av de bättre, enligt mig, är Manchester City-stjärnan Bernardo Silva som har haft två riktigt bra fotbollsår i Monaco och England.

Anthony Lopes, Lyon  F F F 

Beto, Göztepe  F F 

Rui Patricio, Sporting CP  F F F F

 

Bruno Alves, Rangers  F F 

Cedric Soares, Southampton  F F 

Jose Fonte, West Ham  F F F

Mario Rui, Napoli  F F

Pepe, Beşiktaş  F F F F

Raphael Guerreiro, Borussia Dortmund  F F F

Ricardo Pereira, Porto  F F F

Ruben Dias, Benfica F F 

Adrien Silva, Leicester  F F F

Bruno Fernandes, Lokomotiv  F F F

Joao Mario, West Ham  F F F

Joao Moutinho, AS Monaco F F F F

Manuel Fernandes, Sporting CP  F F 

William Carvalho, Sporting CP  F F F

Bernardo Silva, Manchester City  F F F F 

 

 Cristiano Ronaldo, Real Madrid  F F F F F 

Gelson Martins, Sporting CP  F F F 

Goncalo Guedes, Valencia (Paris SG)  F F 

Ricardo Quaresma, Beşiktaş  F F F 

Andre Silva, AC Milan F F 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *