11. Uruguay

Svett och tårar eller bett och händer?

Historiskt sätt är Uruguay kanske det viktigaste landet inom VM-historien. Man stod som värdnation när det första världsmästerskapet spelades och vann det mästerskapet. Med det sagt betyder detta alltså att vi kommit till det första landet att vinna VM. Uruguay har vunnit VM två gånger. 1930 och 1950. Man har även kommit på en fjärde plats tre gånger i VM-historien. Senaste gången var för åtta år sedan i Sydafrika, när man med väldigt många kontroverser tog sig till en semifinal i VM och förlorade mot Holland. Även i bronsmatchen mot Tyskland 2010 förlorade man, men Diego Forlán fick iallafall åka hem som VM:s bäste spelare. Det senaste mästerskapet åkte man också ut efter en del kontroverser. Då åkte man ut i åttondelsfinalerna mot Colombia. I den här matchen fick vi se VM-historiens, kanske, snyggaste mål av James Rodriguez. Ett mål som jag har pratat om ett flertal gånger. Efter åttondelsfinalen på Maracanã i Rio de Janeiro åkte man hem till Uruguay. Då utan en av VM:s mest kontroversiella spelare någonsin. 

Luis Suárez har bidragit med två av de mest diskutabla och uppseendeväckande händelserna i VM-fotbollen. Inte bara räddade han Uruguay i kvartsfinalen mot Ghana med sin hand. 4 år senare bet han Giorgio Chiellinis axel och blev avstängd i 4 månader. Trots det är han i år Uruguays absolut viktigaste spelare tillsammans med Edison Cavani. FC Barcelona-spelaren har tillsammans med Lionel Messi och Neymar gjort över 300 mål under de senaste 4 säsongerna. Kommer någon ihåg när Luis Suárez räddade sitt hemland på mållinjen i kvartsfinalen 2010 och hur Asamoah Gyan träffar ribban? I semifinalen saknades Suárez rejält uppe på anfallet med Diego Forlán efter att han blivit avstängd. Även i bronsmatchen skulle Suárez vara saknad.

I år hamnade Uruguay i kanske den lättaste gruppen. Med värdnationen Ryssland, Saudiarabien och Mohammed Salahs Egypten ser Uruguay ut att kunna gå vidare från gruppen. Den uruguayanska truppen är fylld av världsstjärnor som Edison Cavani, Luis Suárez och Diego Godin. Det är spelare som har allt som krävs för att ta sig långt i världsmästerskapet. Sedan om Uruguay faktiskt tar sig vidare är kanske en stor fråga i sig. Men i Uruguay skulle ett VM utan att avancera i gruppspelet ses som ett fiasko. Det krävs att man ska ta sig vidare.

Följ Uruguays VM-matcher här!

15 juni – Egypten-Uruguay 14:00 TV4

20 juni – Uruguay-Saudiarabien 17:00 TV4

25 juni – Uruguay-Ryssland 16:00 TV4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *