SPECIAL: Håll koll på!

1. Gabriel Jesus

 

Under det förra olympiska mästerskapet var det två stycken spelare som briljerade. Neymar och Gabriel Jesus. Före OS var det inte många som kände till honom internationellt. Inte långt efter så gick storklubben Manchester City ut med att man köpt Gabriel Jesus från Palmerias. Klubben som han bara ett år tidigare vunnit med och blev årets nykomling. En klubb som han senare båda skulle komma tvåa i ligan med och få priset som ligans bäste spelare med. I Manchester City började han bra direkt och har det senaste 18 månaderna bara förbättras i samma takt som sitt lag. Nu har brasilianaren fått ta över 9:an som så många bra spelare innan har haft. Gabriel Jesus tror jag kommer vara den viktigaste och roligaste spelaren att titta på under detta världsmästerskapet.

2. Leon Goretzka

Denna säsongen slog Schalke-spelaren igenom rejält. Trots att han endast är 23 år ryktas han redan till Bayern München. Mittfältaren var även en stor del i sin klubbs andra plats i tyska Bundesliga bara ett år efter att man slutat 10:a i ligan. Tysken fick även vara med och vinna i Confederations Cup i Ryssland förra året. Förhoppningsvis får vi se mycket av honom under världsmästerskapets gång. Kanske får vi till och med se honom bredvid Toni Kroos.

3. Ousmane Dembele

I somras sålde FC Barcelona Neymar till PSG för rekordsumman 2,16 miljarder kronor. Då fick man ett stort lyft i ekonomin och en plats för en ny stjärna. Året innan hade den, då nyblivne, Dortmund-spelaren blivit en nyckelspelare i både Champions League och ligan. Tillsammans med Pierre-Emerick Aubameyang och Marco Reus gjorde Borussia Dortmund en succésäsong. Ousmane hamnade på den katalanska klubbens radar och efter att man sålt sin brasilianska världsstjärna blev fransmannen köpt för över en miljard. Starten blev inte lyckad. Han skadade sig direkt och kom egentligen inte tillbaka förrän halvåret senare. Men sedan i mars så släppte det. Det var Champions League-åttondelsfinal mot London-laget Chelsea. Där gjorde han ett riktigt drömmål som jag tror gjorde att all nervositet och press försvann. Nu under våren har han spelat magnifikt i både spanska ligan och för sitt franska landslag. Fortsätter han utvecklas som han spås göra så kommer han komma upp i samma klass som Thierry Henry eller som sin föregångare, Neymar. 

4. Kylian Mbappe

Att fransmannen slog igenom förra året är en underdrift. Som 18-åring tog han Monaco hela vägen till en semifinal i Champions League. Och trots en förlust mot Juventus lyckades han inte bara göra ett mål på Buffon utan också bli en av världens mest omtalade fotbollsspelare. Det snackades under hela sommaren om vart han skulle flytta härnäst. Real Madrid? Barcelona? England? PSG? Och med bara några timmar kvar av transferfönstret lånades Kylian Mbappe-Lottin till Frankrikes huvudstad. Stjärnspelaren och supertalangen lånades som sagt in och kommer i sommar köpas för 1,7 miljarder kronor. Så tekniskt sätt är Mbappe fortfarande en Monaco-spelare. Den gångna säsongen gjorde fransmannen helt okej. Med 21 mål och 16 assist på 46 matcher blir han inte direkt underkänd med tanke på att 19-åringen (!) spelar med Paris SG:s meste målgörare Edinson Cavani och en av världens bästa spelare, Neymar. I år kommer förhoppningsvis tonåringen briljera när en av VM:s favoriter ska göra upp om titeln.

5. Andreas Christensen

Sist, men inte minst, dansken, Chelsea-spelaren och mittbacken Andreas Christensen. En väldigt stabil centerback som med sina ynka 22 år fått spela 27 ligamatcher och 6 Champions League-matcher. Kanske inte den självklaraste spelaren att hålla koll på, men absolut värt att ta en extra titt på när Danmark spelar. Dansken har petat både David Luiz och Gary Cahill och har bildat ett mittbackspar med Cesar Azpilicueta framför Belgienmålvakten Thibaut Courtios då man har spelat. I sommar kommer han och Simon Kjaer bli ett viktigt mittbackspar om man ska gå långt. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *