SPECIAL: Sveriges världsmästerskap genom åren

Nu har vi kommit till en ny special. Eftersom det var 12 år sedan Sverige spelade ett VM sist vill jag bara berätta om deras historia i världsmästerskapen de varit med i under åren. Vi börjar vid deras första mästerskap, 1934

1934

Detta var det andra världsmästerskapet FIFA arrangerat någonsin. Det hölls i Italien och Sverige gjorde ett ganska bra mästerskap. Man kom till kvartsfinal och slog ut Argentina i åttondelsfinalen eller den första rundan. Det hände inte så mycket. Men detta var Sveriges första mästerskap. Det får vi inte glömma.

1938

Detta var faktiskt ett ganska bra VM. Man kom fyra efter att ha blivit utslagna av Ungern och sedan förlorat bronsmatchen mot Brasilien tre dagar senare. Efter detta blev det ett uppehåll i 12 år pågrund av kriget som bröt ut i världen.

1950

Detta året kom man faktiskt trea efter att ha vunnit sin grupp mot Italien och Paraguay. Sedan kom man till ett finalsgruppspel mot Uruguay, Spanien och värdnationen Brasilien. Detta var ett världsmästerskap som Brasilien skulle vunnit. När man vann mot Sverige med 7-1 och Spanien med 6-1 trodde man väl att Brasilien skulle vinna. Därför kom det 199 854 personer till Maracana 1950 för att se Brasilien förlora.

1958

Detta var det bästa världsmästerskapet Sverige någonsin hade. Inte bara för att de var värdar för VM:et utan också för en andraplats mot Pelés Brasilien. I detta VM:et spelade spelare som Lennart Skoglund, Kurt Hamrin, Agne Simonsson, Gunnar Gren och Nils Liedholm. Och hade bara inte Edson Arantes do Nascimento blivit uttagen hade Sverige förmodligen vunnit. Men än idag är detta Sveriges bästa världsmästerskap någonsin.

1970

Efter att inte ha kvalificerat sig till 2 världsmästerskap spelade man i Mexiko. Man fick Israel, Italien och Uruguay i sin grupp och vann en match, förlorade en och spelade lika en match. Ändå tog man sig inte vidare.

1974

Detta var ett VM som gick ganska bra. Man tog sig vidare ur sin grupp och spelade ett till gruppspel mot Västtyskland, Polen och Bulgarien, som man kom trea i. I detta mästerskap spelade man mot båda finalisterna.  Ett VM som, liksom nästa VM, Ronnie Hellström gjorde bra.

1978

Man började VM:et med ett oavgjort resultat mot Brasilien. Därefter gjorde man ett ganska halvdant VM. Man förlorade med 1-0 mot både Österrike och Spanien och kom sist i sin grupp. Därefter skulle man inte kvalificera sig till VM på 12 år.

1990

VM:et med de klassiska 1-2, 1-2, 1-2-resultaten. Ja, det var det enda ”roliga” att komma ihåg frånsett världsmästerskapet. Med två förluster mot två lag man kanske förmodligen skulle vunnit mot var detta inte godkänt. Och i samband med detta VM tog Tommy Svensson över landslaget.

1994

Jodu, detta är ett VM många två eller mer generationer yngre än mig kommer ihåg. Efter ett lyckat EM-slutspel borde man kanske haft större förväntningar på laget, men när man tog ut ett backpar som var ungefär i min ålder och en Thomas Ravelli som var ”slut” så tappade vissa hoppet. De enda man hoppades på var Brolin och Dahlin. Istället så skulle detta bli en helt annan historia. Man hamnade i en grupp mot Ryssland, Kamerun och Brasilien. Mot dessa lag förlorade man inte en enda match. Man vann mot Ryssland och spelade oavgjort mot både Kamerun och de som tillslut vann mästerskapet, Brasilien. Ett Brasilien med en stekhet Romario i fram, en Cláudio Taffarel i mål samt lagkaptenen Dunga. När man tog sig ur gruppen fick man möta Saudiarabien. Där vann man med 3-1 efter två mål av Kenneth Andersson. Nu skulle man möta Rumänien. Rumänien som hade slagit ut ett favorittippat Argentina och hade en stekhet Gheorge Hagi. Denna match spelar man 1-1, vilket leder till en förlängning och en dramatisk sådan. Rumänien tog ledningen och den hetlevrade Stefan Schwarz blev utvisad. Men Kenneth Andersson lyckades med bara några minuter kvar av matchen hoppa högre än Rumänien-målvakten och nicka Sverige till straffsparksläggning. Där vann man med 5-4 och Ravelli kom ut som hjälte. Man spelade sedan en semifinal mot det lag man lyckades spela lika mot i gruppspelet, Brasilien. Den matchen förlorade de och Sverige fick spela bronsmatch mot Bulgarien. Denna matchen vann man med 4-0 och Sverige kom tillbaka till Stockholm som VM-hjältar. Man kanske inte grävde guld, men man fick ett brons.

2002

Efter ett så lyckat slutspel åtta år tidigare lyckades man inte ta sig till VM:et därefter. Istället kvalificerade man sig till VM:et därefter. Nu hade Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck tagit över landslaget. Detta kanske var det VM:et som Sverige skulle tagit sig längst i. Man hamnade i Dödens grupp mot England, Nigeria och Argentina. Den gruppen vann man efter en oavgjord match mot Argentina. Man fick möta Senegal i åttondelsfinalen. En final man bara var en snurrfint och en stolpträff ifrån att vinna. Istället fick vi nöja oss med att åka ut i åttondelsfinalen.

2006

Detta skulle bli Henrik Larssons sista VM. Efter en vunnen Champions League-final och två assist så det ljust ut. I samma final spelade Fredrik Ljungberg med ett Arsenal som tappade 1-0 till 2-1. I landslaget hade man även en stekhet Zlatan Ibrahimovic som precis vunnit två Scudettos med Juventus och som sedan fick lämna Juventus när de gick ned till Serie B efter muteskandalen samman år. Detta VM:et gick ganska bra då man, liksom VM:et innan, tog sig vidare ur sin grupp med 5 poäng och senare fick möta värdnationen Tyskland. En match man spelade uselt i. Redan efter 12 minuter hade man släppt in 2-0 och efter det var det kört. Lars Lagerbäck fick kritik för sitt ”tråkiga” spel, men fortsatte till 2009 efter att man inte lyckats kvalificera sig till världsmästerskapet 2010. 12 år efter detta VM skulle man lyckas igen.

En reaktion på “SPECIAL: Sveriges världsmästerskap genom åren”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *