Va? Kvartsfinal? VA?

När jag för ett drygt halvår sedan skrev om Sveriges play-off-vinst var jag otroligt lycklig och trots att jag inte är någon patriot kände jag någon otrolig kärlek till Sverige. Dessutom skulle jag som tonåring få uppleva ett svenskt VM. En VM-sommar med det svenska landslaget i skulle bli grädden på det otroligt goda moset, även om moset låg i Ryssland. Att det svenska landslaget ens tar sig till VM är för mig en bragd. Men vad som nu håller på att hända kunde jag aldrig ens drömma om.

Skit i att Zlatan inte är med, skit i att jag inte avslutade min nedräkning, skit i att Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är utslagna. Sverige är i kvartsfinal. Sverige. Är. I. Kvartsfinal. En kvartsfinal som har så mycket potential. Jag vill fortfarande inte ens hoppas, men med det det svenska landslagets självförtroende tror jag att vi kan ta oss längre. Det finns såklart alltid en möjlighet, men detta är en helt annan sak. ”Party-Janne” har gjort något med sina spelare som ingen annan än Tommy Svensson har lyckats med. Han har fått Sverige att tro. Något som Erik Hamrén aldrig lyckades med. Ja, jag hade en god känsla när Janne Andersson blev förbundskapten. Han hade nyss vunnit Allsvenskan med Norrköping som det året stod för en jätteprestation. Och liksom idag lyckades att övertyga sitt lag, trots sina begränsade resurser, att man var bäst.

Nu tar vi nya tag. Match på lördag igen, dagen efter min födelsedag. En otroligt efterlängtad match med ett otroligt spänt Sverige bakom. Nu är det viktigt att Janne istället tar ner sina spelare på Jorden. Tommy Svensson gjorde det med Karin Boyes ”I rörelse”. Kanske ska Janne inspireras av honom. För vi i Sverige är fan inte nöjda.

”Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –

men det är vägen, som är mödan värd.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.”

Jag trodde inte ens på ett avancemang från kvalgruppen. Jag kommer ihåg min besvikelse när jag såg både Holland och Frankrike i vår kommande kvalgrupp. Hur jag tänkte ”Jaha, inget VM den här gången heller…”. Istället har vi, Sverige, lyckats vinna över Frankrike, slå ut Nederländerna, slå ut Italien, slå ut Tyskland, vinna vår grupp, slagit ut Schweiz och ta oss till vår första kvartsfinal på 24 år. Detta är en laginsats, en äkta laginsats.

Vare sig vi möter England eller Colombia, vare sig vi vinner eller förlorar kommer detta VM kommer detta vara Sveriges, kanske, bästa insats i ett VM någonsin.