Efter VM… Vad har hänt, vad kommer att hända?

Nu har det snart gått två veckor sedan det 21:e världsmästerskapet i fotboll avslutades. Franska landslaget vann, kroatiska landslaget kom tvåa. Och efter ett världsmästerskap blir det alltid kontroversiella och överraskande övergångar. I år har vi haft ett flertal sådana, trots att inte ens halva transferfönstret har gått. Så… Vad har hänt och vad kommer att hända?

Ett av sommarens absolut största överraskningar kom när den femfaldige Ballon d’Or-vinnaren flyttade till den italienska storklubben Juventus. Ett Juventus som nu har vunnit sju stycken ligatitlar i följd och nu verkligen börjar sukta efter en titel internationellt. En Cristiano Ronaldo är sannerligen en spelare som kan underlätta för Juventus höga ambitioner. Men efter ett ganska misslyckat VM från Portugals och Ronaldos sida så får vi se hur mycket han faktiskt kan vara till hjälp när ligan startar igång den 19:e augusti.

Även en av våra svenska hjältar, Robin Olsen, har i dagarna skrivit på för en annan storklubb i AS Roma. Olsen ersätter Alisson Becker som bara för någon vecka sedan skrivit på för Liverpool för rekordsumman 770 miljoner kronor. Och jämför man 125 miljoner kronor för Olsen blir ju övergången ett rent av kap. Samtidigt är svensken inte alls lika erfaren… ja, det är riktigt stort att vi får en svensk målvakt i ett storlag, men han har fortfarande mycket att bevisa. Kanske inte för oss svenskar, men för Roma-fansen som har höga förväntningar på samtliga spelare i laget.

Bara för några dagar sedan drog världens mest populära vänskapsturnering, International Champions Cup, igång. Ett turnering där de samtliga världslagen får spela och visa upp sig, samt testa sina yngre spelare. Matcherna och turneringen håller på under hela veckan så om ni har Viasat eller Viaplay tycker jag verkligen att ni borde gå in och ta en titt. Om tiderna passar er förstås. Vissa av matcherna går mitt i natten och kanske inte är lika viktiga att kolla på. Men har ni lite VM-abstinens är väl denna turneringen det bästa botemedlet.

Intresset på svenska fotbollsspelare har varit förvånansvärt svagt. Ja, Robin Olsen gick till Roma och ja, Forsberg ryktas också dit. Men annars har vi nästan inte hört något om landslagsspelarna från VM. Med tanke på hur långt de tog sig tänker man ju sig att intresset ska vara större. Men, som sagt… VM spelades färdigt för två veckor sedan. De flesta klubbarna vill kanske inte bli lurade av ”VM-hypen”. Förhoppningsvis får vi höra fler rykten om svenskarna innan transferfönstret stängs.

Och sedan till våra kära världsmästare. Efter att alla de andra världsnationerna blivit utslagna förväntade sig de flesta på ett franskt VM-guld. Och så blev det. Med både Antoine Griezmann och Kylian Mbappe i fram var det ingen tvekan när finalen faktiskt skulle spelas. Men… vad kommer hända. Det har inte hänt jättemycket runt fransmännen detta fönster. De flesta spelarna spelar i storklubbar och hade redan ett bra rykte innan detta VM:et. Men den stora överraskningen Benjamin Pavard är näst intill klar för Tysklands största och mäktigaste lag, Bayern München. Benjamin Pavard, som nästan ingen hade hört talas om innan VM, har spelat högerback för Stuttgart de senaste två säsongerna och vann igår priset för VM:s snyggaste mål efter 2-2-målet mot Argentina. Även Thomas Lemar har flyttat under sommaren. Den förre Monaco-spelaren flyttade till Griezmanns Atletico Madrid och det ryktas vara därför just Antoine Griezmann valde att stanna i den spanska huvudstaden istället för att flytta ut till östkusten och FC Barcelona. På tal om FC Barcelona…

FC Barcelona har haft ett ganska svagt transferfönster. Ända sedan i vintras har det ryktats att det franske storstjärnan Griezmann skulle dit och när han väl tackade nej så hade Barcelona ingen plan B. Man har värvat den brasilianska supertalangen Arthur Melo från Gremio, Lenglet från Sevilla och nyligen Malcom från Bordeaux. Och med Andres Iniestas avgång i åtanke tycker vissa att man behöver ta in en ny mittfältare av världsklass. Därför har både Miralem Pjanic och Paul Pogba ryktats hit. Kanske får vi se ännu en stor övergången detta fönster om FC Barcelonas president väljer att öppna plånboken och spendera lite. Och med spelare som Luis Suárez, Gerard Pique och inte minst (jo) Lionel Messi som börjar bli till åren får Barcelona en ännu större anledning att köpa nytt.

Så nu har jag snackat av mig lite fotboll här på semestern i Valencia… Förhoppningsvis vill ni läsa min nedräkning till VM eller vilket annat inlägg som helst som jag skrivit. Det är bara att klicka vidare.