Fotboll och politik

Vi här alltid hört sägen att inte ”blanda fotboll och politik”. Men varför skulle man inte göra det? Med ett styrande FIFA med politiker, som inte ens är intresserade av fotboll, har vi inte redan blandat politik och fotboll? Gjorde vi inte det redan 1904 när just FIFA grundades?

 

Det senaste seklet har fotbollen vuxit till världens största sport. Matcher tittas på av miljarder människor runt om planeten och pengarna inom fotbollen blir mer och mer. Matcher spelas i fattiga delar av Saudiarabien, Qatar, Kina, men det gör väl inget… det är ”bara fotboll”. Politiken blandas in mer och mer i fotbollen. Med mutor och fusk kom det många höjda ögonbryn när Ryssland och, i sin tur, Qatar valdes till arrangörerna av 2018:s respektive 2022:s världsmästerskap i fotboll. Men, men… det är bara fotboll.

Inför sommarens VM kom frågan upp till spelarna om de skulle ha regnbågsfärgade skosnören för att stödja HBTQ-rörelsen, samt mänskliga rättigheter i allmänhet, i ett Ryssland som har väldigt begränsade rättigheter när det gäller just HBTQ-frågan. Flera av spelarna svarade ”ja, det är klart”, men samtliga förbund sa nej med motiveringen att ”inte blanda in fotboll och politik”. Då kan man ju ställa sig frågan: Hur mycket ”politik” är egentligen HBTQ? Borde inte mänskliga rättigheter vara självklara och räknas som rent mänskliga i stället för ”politik”

När FIFA spenderar lika mycket på en ganska meningslös fotbollsgala som på damfotbollen sammanlagt är det inte politik? När tusentals byggarbetare dör i samband med arenabyggen, är det inte politik? När kvinnor inte får gå på en fotbollsmatch i vissa länder, är det inte politik? Jag skulle kunna hålla på i timmar till. Meningen är att fotboll och politik hänger ihop. Det hänger ihop i allra högsta grad. Att säga att ”inte blanda politik och fotboll” är en ursäkt för kränkta män som inte håller med vad som sägs…

Hade fotbollen varit en liten sport som inte dragit in så mycket pengar hade det varit en sak, men med de miljarderna klubbarna drar in och med det inflytandet spelare, klubbar och ligor har på folket är det väl fullt naturligt att fotboll är politik. Allt är väl tillslut politik.

Förlåt om detta inlägget blev lite flummigt… både fotboll och politik är två VÄLDIGT stora ämnen och viktiga ämnen och jag tycker att det är viktigt att stå upp för båda av dem.